HTML

Show me the Data!

Adatelemzős, bányászos hobbiprojektjeim történetei

Címkék

Archívum

Milyen zenét hallgatnak a magyar torrentezők?

2014.02.09. 08:43 sdani

Nem rég tele volt az internet egy Google-ös grafikonnal, ami az egyes zenei stílusok népszerűségének felelmekedését és hanyatlását mutatja. Ebből valami olyasmit olvastak ki egyesek, hogy a rock korszak leáldozóban van, amit én egyátalán nem érzek. Szerintem az emberek többsége inkább rock zenét hallgat, mert könnyű átérezni, és annyira sokféle, hogy minden hangulat, érzelem remekül lefedhető vele, és a stiláris sokféleségről nem is beszéltünk. Továbbá amikor a rockzene a virágkorát élte (a mainstream része volt) akkor nemzedékek himnuszait ontották az olyan nagysikerű bandák, mint a Beatles vagy a Rolling Stones. Az ő slágereik örökké az emberi kultúra állócsillagaivá váltak és generációk kellenek ahhoz, hogy feledésbe merüljenek. 

Szóval engem az érdekelt, hogy az egyik legnagyobb magyar zárt torrent oldalon milyen mintázatok láthatók a feltöltött zenék stílusainak eloszlásában, milyen seeder/leecher arány, illetve mennyi az abszolút letöltés és a torrentek átlagos életkora. Azt gondolom, hogy a rockzenék felülreprezentáltak lesznek (nem meglepő, mivel viszonylag régi stílusról van szó), az átlagos letöltések számai magasabbak lesznek, az átlagos életkoruk magasabb, jobb seeder/leecher aránnyal rendelkeznek. E két utóbbi azt mutatná, hogy az embereket mennyire érdekli az adott zenemű: ha komoly érzelmi szálak fűzik egy albumhoz, akkor jóval tovább tartja a felhasználó a seedben, tehát később kerül törlésre. (ezt onnan lehet majd tudni, hogy a különböző korú torrentekben eltérő lesz a stílusok aránya)

A forrásadatokat nem mondom meg, melyik oldalról töltöm le, az a lényeg, hogy, mivel az adminok semmilyen adatot nem adnak ki, nekem kellett letölteni. És ez nem ütközik a felhasználói feltételekkel, csak publikus, böngészve elérhető adatokat használok fel. Nem töltök le semmilyen felhasználókkal kapcsolatos adatot sem, csak a torrent aktivitására vonatkozó információ érdekel. Az adatok letöltéséhez a Perl-ben írtam a programot. Az elkövetkező néhány bejegyzésben ezzel a storyval foglalkozom.

Szólj hozzá!

Címkék: zene torrent rock perl project 1

A bejegyzés trackback címe:

https://showthedata.blog.hu/api/trackback/id/tr305805784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása