HTML

Show me the Data!

Adatelemzős, bányászos hobbiprojektjeim történetei

Címkék

Archívum

Adatok vizsgálata 1. - Felezési idő

2014.02.19. 01:37 sdani

A felezési idő (half life) helyett gyakran a bomlási állandót 
használjuk, aminek jele a görög lambda.

 

Ez most csak egy nagyon primkó kis teszt lesz. Arra voltam kíváncsi, hogy mennyi lehet a zenei torrentek féléletideje: az az idő, ami ahhoz kell, hogy átlagban a torrentek felét töröljék a tracker-ről. Hogy lehet ezt meghatározni? Egyrészt, ha figyeljük a torrenteket, és gondosan feljegyezzük, hogy mennyi idő telt el a feltöltés és a törlés között sok torrent esetén, majd átlagoljuk az életidőket; vagy megnézünk nagyon sok torrentet két különböző időpillanatban, és megnézzük, hogy mennyit töröltek közben. (van még egy másik mód is, de azt majd legközelebb! :) Mint azt az előző posztban írtam, a letöltést azzal kezdtem, hogy a leszedtem egy azonosító listát a zenei torrentekről, majd 5 nappal később végigmentem minden azonosítón és letöltöttem a szükséges adatokat. A letöltés során azt tapasztaltam, hogy nagyon sok lekérdezés során 4o4-es hibát dobott a tracker, ami azt jelenti, hogy az eltelt 5 nap alatt letörölték. Ez nagyon ritkán fordult elő, kb. csupán minden 15o. torrent esetén (összesen 519). Tehát van egy nagy elemszámú halmazunk, és tudjuk, hogy 5 nap alatt o.7%-ot törölnek.

Na, nézzük, mit ír a wikipédia ide vonatkozó cikke. Szóval van egy kezdeti elemszámunk (N0=73833), majd t=5 nappal később, az új elemszám (Nt=73314). A felezési idő képlete szerint:

halflife.pngAhol N0 a kiindulási elemszám, Nt az elemszám t idő múlva, és t1/2 a felezési idő. A képletet átrendezve kifejezhetjük a felezési időt:

halflife_2.pngEbbe behelyettesítve a felezési időnek kijön 491 nap. Nem is rossz! Szerintem ez igazán szép érték, ez azt jelenti, hogy ennyi idő alatt a feltöltött torrentek felét letörlik. A felezési időből kiszámolható a bomlási konstans (λ), és az átlagos életidő (τ):

decay constant.pngAz egyenlet átrendezésével azt kapjuk, hogy a zenei torrentek átlagos életideje kb 700 nap. Felmerülhet a kérdés: vajon ez azt jelenti, hogyha látok egy jó torrentet, akkor ráérek 2 évig a letöltéssel? NEM! Előfordulhat (kiszámítható valószínűséggel), hogy a torrent néhány hónap múlva már halott lesz! Persze az is, hogy akár több éven keresztül is akadnak seederek. Ez az érték egy átlagos életidőt jelent, ami egy sokaság vizsgálatával lett meghatározva.

Szóval ennyit a féléletidőről egyelőre. Legközelebb innen folytatjuk! 

(az egyenleteket a Daum equation editorral készítettem) 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://showthedata.blog.hu/api/trackback/id/tr315819637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása